LIEVEHEERSBEESTJE

webkwestie - webquest

Opdracht

Onder het kopje “Informatiebronnen” in het linker menu staan websites die je kunt gebruiken om antwoorden op de vragen te vinden.

Achter sommige vragen staat in hoofdletters soms een naam van zo’n website, bijvoorbeeld (WIKIJUNIOR). Je kunt dan naar de website van Wiki Junior gaan om gecontroleerde en betrouwbare informatie te vinden.

Het Sesamstraatfilmpje hierboven zorgt voor veel verwarring... Is het nou waar of niet, dat je aan het aantal stippen kunt zin hoe oud een lieveheersbeestje is?

In onderstaand filmpje krijgen jullie een antwoord op je vraag. Het wordt niet verteld, maar als je goed kijkt kan je het zien.

https://schooltv.nl/video/het-lieveheersbeestje-een-mooi-en-nuttig-kevertje/#q=lieveheersbeestje

Nu heb je al iets ontdekt... Maar waarom heeft het ene lieveheersbeestje dan twee stippen en anderen soms wel twintig?

Je gaat ook een lieveheersbeestje knutselen, hierbij kan je laten zien wat je hebt geleerd. Je kunt denken aan een lieveheersbeestje van papier maché, maar kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit gebruiken! Let goed op de juiste verhoudingen. Misschien heb je al het één en ander geleerd over de schaal (1 op 20 bijvoorbeeld), probeer dit dan eens toe te passen.

zomerknutsel lieveheersbeestje van papier mache
zomerknutsel lieveheersbeestje van papier mache

Knutsel spullen:

  • ballon

  • behangplaksel

  • kranten

  • verf

  • kwast

  • schaal

  • mesje

  • schaar

Beschrijving van het knutselwerkje

Een lekker warm lente en zomer zonnetje brengt ook meteen de lieveheersbeestjes tevoorschijn. Je vindt de lieveheersbeestjes vooral op de buxus struiken. Kijk maar eens op een zonnige lente of zomer dag of je ze kunt vinden. Een leuke lente of zomer knutsel is zelf een lieveheersbeestje in elkaar knutselen.

Maak de behangplaksel klaar voor de papier-maché en scheur de krant in smalle stroken. Blaas de ballon op. Haal de kranten stroken door de behangplaksel en plak ze op de ballon. Beplak de ballon met twee tot drie lagen papier-maché. Je kunt de hele ballon beplakken, zodat je twee lieveheersbeestjes kunt maken. Je kunt ook de helft van de ballon beplakken, dan kun je een lieveheersbeestje maken.

Laat de papier-maché goed drogen, dit kan wel een dag duren.

Haal de papier-maché van de ballon, of als je de hele ballon beplakt heb met papier-maché, snij of knip hem dan doormidden, zodat je twee lieveheersbeestjes krijgt.

Beschilder je lieveheersbeestje met rood en zwart, geef je lieveheersbeestje ogen en klaar is je lieveheersbeestje.

Website lieveheersbeestje van papier-maché

Wat gaan jullie onderzoeken?

  • Jullie gaan onderzoeken hoe lieveheersbeestjes opgroeien, wat voor soorten er zijn en waardoor de de soorten herkent.

  • Bij het stukje ‘Anatomie’ zullen jullie gaan ontdekken welke delen we kunnen benoemen van een lieveheersbeestje.

  • Er wordt wel eens gezegd dat lieveheersbeestjes giftig zijn, klopt dit? Of is het een fabeltje? Misschien is het wel gedeeltelijk waar en zijn ze niet giftig voor mensen, maar wel voor bepaalde dieren die ze eten. Om dit te weten te komen is het dus handig om te weten te komen of lieveheersbeestjes ook worden gegeten en door wie.

  • Lieveheersbeestjes is een bekende naam voor de gekleurde kleine kevertjes, toch hebben ze veel bijnamen, ook hier kom je meer van te weten.

  • Tenslotte zullen jullie uitgaan zoeken hoe een lieveheersbeestje zichzelf kan verdedigen en daarop aansluitend zullen we ons richten op ‘MOED, zinloos geweld’ en kijken we hoe wij ons het beste kunnen verdedigen en of we iets van het lieveheersbeestje kunnen leren.